perjantai 28. joulukuuta 2012

Sähkösaanti retkellä ja yhteys välineet

Kun ollaan retkellä kaksi kuukautta, yksi ratkaistava asia on,  kuinka hoidetaan yhteydet ja miten ladataan laitteet. Hankin jo Suomen rannikon melotaa varten vedenkestävän ja rullatavan aurinkokennon. Se on kajakin takakannella ja se lataa päiväluukussa oleva 12v pientä lyijyhyytelö akkua. Tuon akun ongelma on paino, se kun painaa noin 2 kg. Rakentelin kennoista Litium-Ioni 6Ah akun. Se painaa vain 450gr, mutta niissä tuo lataus on haastellisempaa kuin perinteissä akussa. Ei olisi kovinkaan mukaavaa, jos akku räjähtäisi kesken matkan. Joten käytetään tuota 12V ja 9Ah akkua. Siitä riittää virtaa kaikille laitteille ja se latautuu mukavasti meloessa. Matilla on vastaa akku, jota ladataan aina, kun on verkkovirtaa saatavilla.

Yhteysvälineinä on Samsung Galaxy -puhelin. Puhelimena vesitiivis Samsung peruskapula. Lisäksi matkassa on iPad, joka on vesitiiviissä kotelossa.Tuollainen löytyi netistä, josta sen tilasin:http://www.lifeproof.com/. iPadiä käyteään blogin päivittämisen lisäksi myös suunnistamiseen. Siinä on Navionicsin merikartat.

Garmin GPS60 toimii paristoilla, jotka kestävät jatkuvaa käyttöä 2 päivää. Jos mennään sillä pattereilla, tarvitaan niitä 60 kpl. SPOT GPS, joka on turvalaite ja toisaalta se päivittää reaaliaikaisesti GoogleMaps:ssä kuljettua reittiä, toimii yhdellä Litium paristolla. Niitä tarvitaan 4 kpl koko reisulle.

jatkuu.........................

3 kommenttia:

  1. Minulta uupuu Jukan tekniset tiedot ja taidot, joten otan mukaan akun, jota pystyn lataaman verkkovirralla ja autolaturilla. Testasin sen ennen Suomen rannikon melontaa ja silloin siitä riitti virtaa 24 päiväksi puhelimeen. Lisäksi mukaan tulee paristoja ja akkulaturi paristoille. Uskon järjestelmiemme täydentävän toisiaan.

    VastaaPoista
  2. Viime kesän oppeja kolmen viikon reissulta: kaikissa laitteissa kannattaa käyttää Litium-paristoja. Jopa seuraava kamerani on patterivetoinen.

    Harmi, että BlåGulaaa ei voi virallisesti meloa inkkarilla.
    Se on nimenomaan solokajkkireissu. Tsekattu jokunen vuosi sitten henk. koht. Jim Danielssonilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lukeehan tosiaan "med kajak" - valitettavaa. Toisaalta huonot säännöt ja ohjeet voivat muuttuakkin, jos joku tai jotkut osoittavat, että ne ovat pyllystä.

      Asenteet voivat muuttua hitaammin
      - esim. moni ajattelee inkkaria aina kaksikkona.

      Poista