perjantai 11. tammikuuta 2013

Mitä pitkällä retkellä syödään?

Kun on ollaan näinkin pitkällä retkellä, pitää miettiä ruokahuoltoa. Eihän kajakkiin loputtomasti mahdu ruokaakaan ja se tuppaa myös painamaan. Kyllä painolla on väliä. Ja sehän tarkoittaa, että säilykepurkkeja ei kannata mukaan ottaa, siitäkin huolimatta, että saisi se ruoka olla maittavaakin. On löydyttävä muita ratkaisuja.

Valmiit kuivatut retkiruokapussit paketit olisivat tietysti oiva vaihtoehto, lukuunottamatta hintaa. Jos syöt 4 pussia päivässa, se maksaa lähes 30€/päivä, 1500€ koko reisu. On siis liian kallista, kun ottaa huomioon, että myös muuta syötävää tarvitaan. Vaikka toiveena olisi ainakin kerran saada pizzaa ja sen kanssa pari olutta(folköliä kun Ruotsissa ollaan).

Vaihtoehdoksi on noussut, josko kuivaisi itse osalle matkasta ruokaa. Netistä on löytynyt jauhenlihan kuivaus ohjeita. Myös muun lihan. Amerikkalaiset ovat innostuneet valmiiksi pakattuihin kuivaliha pusseihin. Niitähän on näkynyt meilläkin. Paketissa lukee Beef Jerky. Mutta ne vasta kalliita ovatkin. Siis vaihtoehto on kuivata itse myös lihaa. Netista taas löytyy ohjeita erillaisille marinaadeille. Niitä pitää ensin itse kokeilla.

Suomen rannikkomelonassa aampalana söin mysliä(Lidl) ja sen kanssa maitojauheesta tehtyä maitoa. Se on todellista mupeltamista. Päivällä ruokatermokseen aika usein mummonmuusia, sieni Kuppikuumaa ja soijarouhetta. Ei mikään makuelämys ole. Pasta on toki hyvää, mutta mössööntyy ruokatermarissa. Illa voi syödä pussin Pasta Carbonaraa.

Leipä tekee jonkimoisen ongelman, Ruotsalaiset eivät taida tykätä meikäläisestä ruisleivästä. Viimeeksi minulla oli aina Atrian kotimaista metvusrtia, sekun on mukavassa paketissa. En tiedä mitä sieltä löytyy, mutta selvinnee sekin.

Viimeeksi minulla oli mukana valmiita energia pusseja ja patukoita ja ajattelin ottaa niitä mukaan myös nyt. Minusta ne auttoivat, kun kävi ryydyttämään. Ihan samalla tavalla otan mukaan myös urheilujuoma jauhetta.

Jatkuu..........................

2 kommenttia:

  1. Minä luotan edelleen vahvistettuun tomaattikeittoon päivän pääruokana, jonka syön termoksesta pikkuhiljaa. Vahvistettu tarkoittaa sitä, että sekaan mitataan kourallinen pikariisiä ja terästetään nakeilla, lenkkimakkaralla, meetvurstilla, kuivatulla jauhelihalla tai säilykkeillä. Minä pidän tomaattikeiton mausta!

    Aamupala voi vaihdella, leipää, ja / tai kuumakuppi tai vastaava, siihen sekaan perunamuusia tai leipää ja mielellään makkaraa tai lihaa. Kahvi kuuluu minun aamupalaani, se asia ei vaihtele! Jos suklaahiiri ei ole käynyt yöllä teltassa, niin suklaa ja kahvi yhteen soppii!

    Liivien taskuissa jotakin mutusteltavaa, siltä varalta, että emme suo itsellemme tai saa taukoja tai melonta maistuu niin, että termos on tyhjä.

    Illalla mielellään nuotiomakkaraa ja esim leipää tai vaikka hernerokkaa. Jos meloo yli 40 km päivässä, niin saa syödä huoletta.

    Jauhelihaa en ole kuivannut. Nyt olen lukenut ohjeita ja haastatellut A J-O:aa. Viimeksi minulla oli säilykkeitä ja hernerokkaa aluksi ehkä 10 kiloa - turhaa! Hernekeittoa ja säilykkeitä saa jokaisesta rantakioskista ja -kaupasta. Sinolia minulla oli 5 litraa eli koko Suomenrannikon matkalle - turhaa. Sitä saane Ruotsistakin täydennettyä?

    VastaaPoista
  2. MAISTIAISIA TIEDOSSA
    Jukan kanssa soitellessa hän antoi yhden lisäsyyn tulla pois mökiltä, jossa olen jo kolmatta viikkoa ollut metsänharvennuksen merkeissä kuntovalmennuksessa.

    Jukkalla on erä hevosenpaistista tehtyjä suikaleita kuivattu. Jukka lupasi tuoda maistiaisia, kun tulen Punaisellekadulle Tupakkamäelle Myllypohjaan perheen pariin.

    Jukka on mainio kokki, joten odotan kovasti makuelämystä.

    VastaaPoista