keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Lihan kuivaaminen

Vein tänään Matille maistiaisia ensimmäisistä lihan kuivaus kokeiluista. Netistä löytyi muutama tarina kuivauksesta. Useimmathan ovat kuivanneet jauhenlihaa ihan tavallisessa uunissa. Prismassa oli tarjouksessa OBH Nordica sienikuivain, hinta 49 €. No minun oli tietysti pakko ostaa se.



Lahden kauppahallista ostin hevosen kulmapaistia, 5 €/kg. Siis hevosta. Täytyy myöntää, että suhtauduin varauksellisesti hevosen lihaan.  Suikaloin lihan noin 5mm paksuiksi siivuiksi ja laittoin ne marinaadiin vuorokaudeksi. Marinaadin sovelsin netistä löytämieni ohjeiden perusteella.

Marinaadi

Balsamiviinietikkaa vaille 1 DL
Soijakastiketta reilut 1 DL
Cayene pippuria
Mustapippuria
Suolaa

Marinoinnin jälkeen ladoin lihat talousparille kuivumaan. Sitten vain kuivuriin illalla klo 20.00. Aamulla klo 06.00 sammutin kuivurin. Laitoin kuivuneet lihan palat pussissa jääkaappiin. Lihat tuoksuivat kuivurista otettuina etikalle. En uskaltunut maistaa heti tuoreeltaan. Illalla töiden jälkeen rohkenin maistaa ja yllätys, se oli hyvää.

Muutaman päivän mutustelin hevosta, kuitenkin säästäen loppupalat Matille.

Seuraava kokeilu oli naudan sisäpaisti. Suunnilleen sama marinaadi ja sama kuivaus aika.

Tänään Matti sai myös naudan kuivalihaa. Yhteinen mielipiteemme oli, että hevonen maistuu paremmalle.

Nyt huoli on kuinka kauan kuivaliha säilyy kajakissa? Toinen säilyys ongelma ilmeni jo Matin maistiaisissa. Matti söi näytteet saman tien.

Innostuneena hankin myös poistomyynnistä Severin tyhjiöpakkauslaitteen, hintaan 29 €. Olin lukennut, että kuivaliha säilyy paljon paremmin tyhjiöpakkauksessa. Tuo laite on muuten hyvä. Jos jotain negatiivista siitä pitää sanoa, se ei tee tyhjiötä. Ja kun katselin kuinka sen pitäisi se tehdä, ymmärsin miksi se ei sitä tee. Nyt minulla on muovipussin teko laite, jolla voi saumata muovipusseja. Tosin ohjeessa sanotaan, että varoitusvalon sammuessa, sauma on valmis. Tuo valo ei sammu lainkaan. Kokeilut jatkuvat tyhjiöpakkausten kanssa.

Jatkuu.....................................

3 kommenttia:

  1. Sain maistaa kuivattua nautaa ja hevosta. Olipa hyvää ja varsinkin hevonen. Pakko kuivata nautaa, hevosta ja poroa - toivottavasti ei ihan itse. Sen takia tarjosin tuotteita myös Kaisalle. En siis heti syönyt kaikkia yksin.

    VastaaPoista
  2. Lapin Kuivaherkusta saa hyvää kuivattua poronkäristystä. Netistä voi tilata. Ei ihan halpaa mutta takuukamaa.

    VastaaPoista
  3. Minä pidän porosta. Jukka on erinomainen kokki. Olen ( Kaisa oikeastaan ) juhlahetkiä varten juuri kuivaamassa poroa. Voimme tehdä siitä ruokaa esim. kun 500 km tai 1000 km tulee täyteen tai pidämme tuulta. Ostin samanlaisen kuivurin kuin Jukalla. On kuulemma kätevämpi kuin kiertoilmauuni. Kuivuriin sopii noin kaksi ja puoli kiloa hevosta ja poroa, joka riittänee noin 10 päiväksi? Vielä pitänee kuivata ainakin yksi erä - ehkä jauhenlihaa?

    VastaaPoista