maanantai 14. tammikuuta 2013



VALMENNUS LEIRILLÄ SAARESSA SAIMAALLA

Väinö kuntovalmentajana

Kotona säännöllisestä liikunnasta on huolehtinut Väinö, tyttöjen koira. Jos se ei saa tehokasta liikuntaa pariin päivään, niin se käy eloisaksi. Tytöt sallivat, pyytävät ja jopa rukoilevat, että veisin sen ulos. Niin minä sitten annan sen avittaa minua hiihdossa Myllypohjan koiranulkoilutuspoluilla, joilla se vetää kuono maassa minun 100 kiloista olemustani. Umpihangessa se yleensä on vapaana ja minä kävelyhiihdän. Ennen lumia valmensin sitä pyörällä talven vetotehtäviin. Olen luvannut Väinölle, että hiihtäisimme Mäntyharjulta mökille. Matka on lähtöpaikasta riippuen 90 - 75 km ja vaatii pari yöpymistä. Se olisi hyvää harjoitusta rannikkomelontaa ajatellen. Samalla se kävisi kunto testistä, terveystarkastuksesta ja on kannustin meidän kuntoilulle. Kotona kuitenkin liikunta tuokiot tahtovat jäädä noin tuntiin, mikä ajallisesti on aika vähän. Kesällä pitäisi meloa noin kymmenen tuntia päivässä. Tupakkamäellä Punaisellakadulla - kotona, venyttely kotikuntosalin tatameilla on oikeastaan ainoa osa-alue kuntoilussa, mikä sujuu paremmin kuin mökillä.

Väinö olisi pitänyt palkita äsken loppuneessa kampanjassa: "Vie vanhus ulos!" Ehkä myös meidän tytöt. He hankkivat ison liikuntaa kaipaavan koiran, jota eivät juoksuta.  Liikunnan lisäksi koirasta on se etu, ettei tarvitse puhua mökillä itsekseen - voi puhua koiralle.


Tämä "hiihto kuva" on mökiltä ja lavastettu, koska me hiihdämme sinisen hämärän aikaan. Silloin on liian pimeää työntekoon, mutta näkee hiihtää.  Vetohinnana meillä on melontavarusteistä lainattu vetoliina. Klaukkalasta Welhonpesästä saa siis varusteita myös koiran ulkoiluttamiseen.

Hyötyliikuntaa mökillä

Hyvin melottu kesä kasaa paineita talveksi. Olen harventanut metsää mökillä ja samalla kertyy polttopuuta mökille ja kotiin. Aamulla olen ollut metsässä noin kolme - neljä tuntia ja päivätauon jälkeen on vuorossa ollut klapien tekoa ja vedenkantoa. Joka toinen päivä olemme käyneet Väinön kanssa tarkastamassa partiolatujamme. Hiihto on ollut hyvää jäähdyttelyä päivän töiden jälkeen ennen saunaa. Jäällä on  loistavat hiihtokelit. Näin  monipuolista liikuntaa ja ulkoilua kertyy päivää kohti noin viisi kuusi tuntia. Uskon ulkona olon myös karaisevan. Nyt on menossa kolmas viikko valmennus leiriä saaressa Saimaalla.


Väinö auttaa omalta osaltaan. Tämän kokoiset kalikat käyvä kotona oleviin Porinmatteihin.


Kun tehdään metrin halkoja niin : Poikki, halki ja pinoon, kesällä näistä haloista tehdään klapeja, jolloin ne laitetaan: poikki, halki ja  veneeseen!

Kyseessä ei ole metsurin hauta, vaan kypärä vain on laitettu kaatoraudan päähän. Oikeasti pinot ovat suorassa,  kamera oli vinossa.  Edessä on haapatukki ja siitä on tarkoitus sahuuttaa lankkua lauteiksi.  Pinojen paikat olen valinnut niin, että kesällä puut saadaan veneeseen.



Raskain osuus on halkominen ja puiden kuljetus pinon viereen.  Rantaan viettävä rinne auttaa - paitsi noutovaiheessa, jolloin pitää kahlata ylämäkeen. Kuljetus pinolle tapahtuu kantamalla, vetämällä tai vetämällä ahkiolla.  Kuten vierestä olevasta oksasta näkee, niin jänikset tykkäävät harvennuksesta. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti