tiistai 22. tammikuuta 2013

VALMISTELUJA - Teltta kuntoon ja, miten yhteys ulkomailmaan

Olen pitänyt melontaretkillä kohta kolmetoista vuotta Haltin neljän hengen kupolitelttaa. Pohjois- Norjan tundralla se on ollut kaksi kertaa  korkeana myrskyssä melkein mutkilla. Tuuli tuskin nyt on ongelma.  Olen ollut pari kertaa tosissaan vaihtamassa sitä pienempään. Jotta kajakki kevenisi ja tilaa tulisi.  Viime talvena ostinkin jo kahden hengen teltan. Sadekokemukset saivat minut palaamaan vanhaan retkikotiini. Ei ole olemassa kahden hengen telttaa, jonka eteisessä sopii keittämään ja saa tavarat tarvittaessa sisään?

Teltassa on vahvat ja painavat lasikuitukaaret. Huonoa on se, että liitosholkit hidastavat jarruttamalla. Olen siirtynyt siitä syystä alumiinikaariin. Kokoamista ja purkamista se nopeuttaa viisi minuuttia, eli päivää kohti 10 min. Viikon retkellä siinä ajassa lilluu kajakilla  5 km emmän. Parin kuukauden retkellä - päivän melonnan verran. Tärkeintä kuitenkin on, että homma sujuu liukkaasti kuin Trömsjö:ssä. Asialla on suuri mieliala kysymyskin, varsinkin, jos sataa.

Isosta teltasta on se hyöty, että voi majoittaa vieraitakin tarvittaessa. Kerran koskiretkellä sainkin sinne pari reipasta melojatyttöä. Huonoa oli vain se, että minut ohjattiin toisen tytön pieneen yhden hengen vaellustelttaan.

Eilen kävin Trekissä, ja hankin korjaussarjaksi yhden kaaripaketin ja polttimon vedenpitävään Uke-lamppuuni. Pitää vielä pystytellä teltta ennen lähtöä.

Tänään tulee Jukka tarjoamaan maistiaisia kuivatusta hevosesta ja naudasta, samalla hän antaa ohjausta, miten järjestäisin yhteydenpidon kotiin, Facebook:iin ja tähän blogiin. Vaihtoehtoja tuntuu riittävän: Puhelin sähköpostilla, pieni tietokone Soneran mokkulalla, I Phone, I Pad, I Pod?  Sain jo lapselta hieman opastusta ja yllätys oli, että hänellä taisi olla melkein kaikki?  Alkoi tuntua, että yksi ratkaisu on Soneran kortti ja oma vanha Nokialainen, jolla voi soittaa, ottaa vastaan puheluita ja lähettää tekstiviestejä. Varalle joku vielä vanhempi ja yksinkertaisempi. Sitten tietysti vielä hätäraketit ja -soihdut, niillä ei voi vastaanottaa viestejä, mutta voihan niillä yrittää tavoittella yhteyksiä ulkomailmaan.

Kuvasta:
Pienempi teltta ei vie tilaa, niin paljon kuin iso, mutta jos sitten tarvitaan sadekatos teltan eteen, sadekatokselle tukikeppi ja tukikepille kiinnityspisteeksi auto, niin neljän hengen teltta on parempi ratkaisu. Kuva on Kimmon melontakeskuksesta Avokanoottiyhdistyksen syystapaamisesta 2012.




1 kommentti:

  1. Matti luottaa Haltin telttaan ja suosii suurempaa kokoa. Minullakin on Haltin telttoja 2 kappaletta, joista toinen on tunneli ja toinen kupoli. Muutama vuosi sitten Retkilehden testin perusteella hankin Hannah Covert 2-hengen teltan. Teltta on mielestäni oivallinen melontaan. Se on kevyt ja pakkautuu todella pieneen tilaan. Siinä om kaksi sisään käyntiä ja eteinen molemmin puolin. Siihen minun vain pitää hankkia varakaari. Nimittäin Suomen rannikon melonnassa Pellingissä ja tarkkaan ottaen Sandön saaressa toisesta kaaresta liukui holkki sisään. Eli kaaren osat eivät liittyneet toisiinsa. Onneksi löysin sieltä metallisen griilitikun, josta pitopää oli katkennut. Sillä työnsin hokin ulos putkesta. Kuljetin grillitikkua koko matkan. Ja itse asiassa se siitä saakka ollut kajakin vakiovaruste. Liimasin rannikon jälkeen holkin paikalleen ja on siinä pysynyt.

    VastaaPoista