perjantai 22. maaliskuuta 2013

RUOKATERMOS

Ruokatermos kuummennetaan kaatamalla siihen kuuma vesi. Annetaan termoksen lämmetä ja sillä aikaa otetaan esille ja aukaistaan valmiiksi pakkaukset lisättävistä aineksista. Pikariisi on osoittautunut hyväksi, se hautuu kypsäksi tunnissa. Se ei kokkaroidu eikä paakkuunnu kuten makarooni tai perunamuusi Tomaattikeittopussista saa makua.  Se on myös siitä hyvä, että siinä ei ole juustoa tai kermaa, mikä vaikeuttaisi tiskaamista. Pelkällä keitolla ei  kulje, tarvittaan vahvistusta. Soijarouhe sopii sekaan erinomaisesti.. Jos kauppoja on ollut lähellä niin nakit, lenkkimakkara jne. ovat minun suosikkini. Jos ei ole palveluita ollut niin, sitten voi käyttää säilykelihaa tai kuivattua lihaa. Säilykkeet painavat kuin synti ja raskas kajakki ei kiihdy vauhtiin ilman suuria voimanponnistuksia, sen takia kuivailemme lihaa - hevosta, poroa ja lehmää. Lopuksi kuumavesi päälle. Ravistetaan ja tunnin  tai parin päästä ja pitkin päivää syödään tiskin säästämiseksi suoraan termoksesta.

Termoksen pitäminen puhtaana on tärkeää. En ole kuullut kenenkään termoksen käyttäjän sairastuneen, mutta riski on varmasti olemassa. Jos termosta ei pidetä puhtaana ja laitetaan kuuman veden sijasta haaleaa vettä.

Olen järjestänyt melontaretkiruokani jo puolenkymmentä vuotta ruokatermoksen avulla. Kiitokset  Ari Peltotalolle, Eino Tossavaiselle ja Antti Jylhä-Ollille, joiden esimerkki ja hyvä kokemukset ovat olleet syynä siirtymiseen ruokatermokseen.


Tässä ruokatermos on käytössä hiihtoretkellä Mäntyharju Puumala 22.3.2013. Siinä on sisällä kuumavesi lämmittämässä  sitä. Pikariisi - vas, tomaattikeitto - kesk. ja kuivaliha / soijarouhepusssit on on avattu valmiiksi. Kuva  Halisenkylän ( - Suomenniemeä?), uimarannan laavulta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti